Close
Jordaan 10B 1251 PC Laren
035 538 4488 info@jeslaren.nl
07.00-20.00

Wat is een SUP en wat is Suppen?

SUP staat voor ‘stand up paddling’. Suppen doe je met een supboard en een peddel (paddle). Je staat rechtop op een supboard in het water met één lange suppaddle in je hand. Met behulp van die lange suppaddle glijd je met het supboard voorwaarts door het water.

Stand up paddling kan iedereen leren en overal waar water is kun je suppen. Het is eenvoudiger dan je denkt! Tegelijkertijd is het een goede workout.

Sup group tour

Het ontstaan van suppen?

Stand up paddle boarden is ontstaan in Hawaii. De vele surfleraren stonden rechtop op hun surfboards om goed overzicht houden op beginnende surfers. Al in de jaren ‘40 begonnen surfinstructeurs Duke Kahanamoku & Leroy en Bobby Ah Choy op hun surfboards te staan en hun lange paddle te gebruiken om vooruit te komen. Zij zijn daarmee de grondleggers van Stand Up Paddle boarden. Hawaïaanse surfscholen boden in de jaren ‘90 voor het eerst sup-lessen aan als alternatieve manier om toch actief te zijn op een surfplank als er weinig wind en deining was. Een SUP bleek ook goed overzicht op het water bieden bij bijvoorbeeld reddingsacties. Suppen werd in 2013 officieel erkend als sport.Waar suppen we?

In binnen- en buitenland.

Het leuke van suppen is dat het overal kan. Nederland heeft overal water en er zijn genoeg mogelijkheden om op diverse plekken te suppen. Of neem de SUP mee op vakantie!

Op zee of vlak water

Suppen op zee is een spannend avontuur; in de branding een golf pakken, oftewel supsurfen.  Daarnaast worden er ook veel downwinders (met de wind mee) gedaan op zee. Suppen op zee is overigens wel “another level”.

In Nederland zijn de meeste populaire plekken om te suppen toch wel de vlakke waterplekken en bijzondere plassen, zoals de Loosdrechtse Plassen. Suppen op rivieren wordt overigens ook gedaan.

Sup boards

Wat zijn de voordelen van suppen bij JES Watersports?

Suppen kan iedereen, maar niet iedereen kan alles met een SUP. We hebben de belangrijkste voordelen hieronder op een rij gezet.

 • Lichaam: training van kracht en cardio, je gebruikt tijdens suppen vrijwel al je spieren.
 • Geest: als je hoofd helemaal vol is, is suppen de ideale bezigheid om hem leeg te maken. Gratis mindfulness dus!
 • Buiten: Je bent buiten aan het sporten, en bovendien midden in de natuur. De natuur ben je zelf: welkom!
 • Individueel of samen: alleen suppen, waar en wanneer je maar wilt, zeker als je een eigen supboard hebt. In groepsverband sup-tochten maken of samen een sup-training doen is een gezonde en gezellige activiteit!

Sup Board Personal Training

Wat heb je nodig om te suppen?

Als je voor het eerst gaat suppen dan is het aan te raden om een les te nemen met instructeur. Daarbij heb je de volgende materialen nodig:

 • Supboard:je hebt diverse soorten supboards; voor beginners en gevorderden. Laat je adviseren, want dit luistert nauw.
 • Sup-paddle:om vooruit te komen, heb je een lange peddel nodig, speciaal voor het suppen.
 • Leash: een speciaal koord dat je bevestigt aan je supboard en aan je enkel, zodat je nooit je supboard kwijt kunt raken.
 • Kleding: in de zomermaanden in je short of bikini, de rest van het jaar een goed wetsuit dat bij het jaargetijde past. Er is veel keuze uit verschillende modellen en materialen: JES Watersports adviseert je graag.
 • Surfschoenen:surfschoenen houden je voeten goed op temperatuur en bieden bescherming als je op de bodem staat.
 • Drybag:neem een waterdichte tas mee tijdens het suppen, om eten en vooral drinken in mee te nemen.
 • Zonnebrand: op het water verbrand je snel, dus smeer je altijd goed in!
 • Mobiele telefoon: verstandig mee te nemen als je alleen gaat, maar wel in de drybag. Er zijn ook kleine drybags speciaal voor mobiele telefoons.
 • Zwemvest: hoeft niet, maar mag wel.

Overweeg je om een van bovenstaande materialen aan te schaffen? We adviseren je graag!